“Sirkadyen ritim”, dış faktörlere çok
duyarlıdır. Yağmurlu bir günde yataktan çıkmak neredeyse imkansız olduğu gibi
kış aylarında da birçok insan mevsimsel depresyon yaşar. Özellikle, tüm günü
bilgisayar başında geçirenler ; uykuya dalmakta zorlanırlar.
İki ana faktörün doğal olarak melatonin üretimini etkilediğini biliyoruz : GÜNEŞ IŞIĞI ve STRES . Güneşin batmaya başladığı akşam saatlerinde , melatonin üretimi doğal olarak yükselir. Gece olsa da yükselmeye devam eder ve güneş yeniden doğduğunda yavaş yavaş düşer.
Gece vardiyasında çalışanlar güneş ışığı ve uyku arasındaki bağlantıyı çok iyi bilirler. Sabahın erken saatlerinde uyumaya çalışmak zor bir iştir. Sadece yatak odaları doğal olarak melatonin üretimini arttıracak kadar karanlık olduğunda, uykuya dalarlar.
Melatonin; uyku ve uyanma programlarımızla dalgalanan tek hormon değildir. Vücudun doğal stres hormonu olan kortizol, iç saatimizde de rol oynar. Bununla birlikte, kortizol seviyeleri ters bir döngüde dalgalanmaktadır. Üretim gün içinde artar ve yatmadan önce düşer.
Ancak, anksiyete belirtileriniz varsa, kortizol seviyeleri yüksek kalır. Bu, melatonin üretiminin, kortizol seviyesi tekrar azalmaya başlayana kadar, başlayamayacağı anlamına gelir. Bu iki hormonun düzensiz seviyeleri uyku takviminizi alt üst eder.
SON YORUMLAR